Associació cultural RENOVA'T DONA


Associació cultural

“RENOVA’T DONA”


INTRODUCCIÓ.



Som un grup de mares de l’escola Monsenyor Gibert que està posant en marxa una associació que fomenti la formació i la participació de les dones del poble.

Alguns ja ens coneixeran, gracies a la nostra participació a la festa de l’arròs amb el nostre plat d’arròs amb llet.











Fins ara, i gracies a la generositat de la directora de l’escola Mª Angels Catot, que ens permet l’ utilització d’alguns dels espais, fem classes d’informàtica els dimecres al migdia. (Aprofitem l’oportunitat per donar-li les gracies).





Però hem començat a fer altres activitats que han sigut tot un descobriment per totes nosaltres.



Abans de Nadal es va fer una classe de defensa personal a càrrec de una de les mares que es cinturó negre de Karate i que tornarem a repetir.









La setmana passada i amb la col·laboració de una professora de dansa (www.raqsnany.4t.com) vam fer una classe de “dansa oriental” o “dansa del ventre” que com es pot comprovar a les fotografies va ser tot un èxit.



Aquestes experiències ha donat l’idea de crear una associació que ens permeti realitzar un major número d’activitats, ja siguin a nivell formatiu, lúdic o fins i tot de treball.



L’objectiu principal de l’associació es el de divulgar, promoure i consolidar la creació d’un espai cultural autònom i participatiu per les dones del poble, donant un paper molt important a la motivació de l’aprenentatge general.



Creiem que amb l’ampliació de coneixements creix l’autonomia i augmenta l’autoestima.







L’idea principal es aprendre i experimentar lo aprés, fent que el coneixement adquirit perduri en el temps.



Descobrir en equip, es un incentiu que beneficia la cohesió de les dones del poble i afavoreixi d’implicació en actes, festes i tradicions populars, com poden ser la Festa del Arròs (com hem fet aquest any), Carnestoltes, Reis, Caga-tió, etc.



Es tracta de posar en marxa un espai de referència per totes les dones del poble i crear un punt de referència a seguir pels altres municipis de la comarca.



Igual que les empreses, la població s’ha de sensibilitzar amb el tema de la igualtat entre tots i que millor que fer-ho amb el recolzament d’organismes públics.



A través de RENOVA’T DONA, volem promoure la participació ciutadana, l’adquisició d’habilitats i la creació de xarxes interpersonals que afavoreixin la vida comunitària.







ESPAIS O INSTAL·LACIONS.







Amb els 1.318.209 euros que va rebre l’ajuntament del Fons Estatal d'Inversió Local, es va decidir la construcció del que es el nou Centre Cívic.



L'edifici ocupa 1.050 m2 .



L’ajuntament ja ha expressat en alguns medis de comunicació quina serà l’ utilitat d’aquest espai.



Hi haurà el punt d'informació juvenil Nexe, aules de formació, despatxos, l'àrea de recepció i una gran sala polivalent.



Aquest espai que tindrà com a característica una gran vidriera, podria ser un gran aparador , un espai obert a la gent del poble. Un espai on el poble es sentis identificat.



En un principi s’ha pensat en alguna de les sales del nou Centre Cívic, com una possibilitat per instal·lar l’associació.



Fer servir una de les sales polivalents per crear un espai on puguin fer-se un gran número de tallers conjunts.

 



OBJECTIU FORMACIÓ





En pobles com el nostre es difícil trobar cursos o seminaris. Moltes d’aquestes iniciatives formatives es realitzen en municipis del voltant, o a horaris incompatibles amb la conciliació familiar, sent una dificultat, la organització horària i el desplaçament.



Les dones, ja sigui per falta de horaris, medis u oportunitat, tenen més dificultats per aconseguir, la tan famosa “igualtat” respecte a l’home.



Uns dels punts mes important per aconseguir aquesta igualtat es la formació.



Uns dels objectius marcats, es ampliar els recursos formatius i facilitar, a totes les dones que vulguin l’ampliació de coneixements, a través de diverses iniciatives, com poden ser:



- Impartició de cursos (al nivell que es pugui) específics en funció de la demanda existent en cada moment.



- Creació de tallers, realització de conferencies i xerrades.



- Oferiment d’eines que facilitin la conciliació de la vida familiar i laboral.







RENOVA’T DONA NO EXISTEIX ENCARA PERÒ I ES PRESENT.



Actualment amb el suport d’algunes entitats i col·laboradors hem començat a fer petites coses amb grans resultats.



Hem de destacar al C.E.I.P. Monsenyor Gibert (amb el recolzament de la Sra. MªAngels Catot, directora del centre i a Noemí Millan, coordinadora de l’aula d’informàtica) i l’AMPA de l’escola (Montse, presidenta). es possible la realització del curs “d’iniciació a l’informàtica” que realitzem des de l’any passat algunes mares de l’escola.



Aquest curs s’ha creat amb un disseny i un horari que te present la conciliació de la vida familiar (quan els nens son a l’escola i sense cost).



Davant la falta de més espai, equips i d’horaris només han pogut accedir a aquest projecte unes 12 dones. (Havent-hi fins i tot una llista d'espera)





La persona que imparteix el curs no te cap tipus de remuneració (es voluntària).



Les fotocopies son finançades amb el pressupost de l’AMPA i les instal·lacions (els ordinadors) son propietat de l’escola.



Amb aquests medis prou es fa, hi ha voluntat. Moltes han sigut les dones que han demanat poder formar part d’aquest projecte però els medis no ho permeten.



Totes les activitats que s’han du a terme fins ara han estat sense cost. També la classe de defensa personal que es va fer molt abans de la que va proposar la policia local del poble i que va ser tot un èxit va ser sense cap càrrec.



Ens ha sorprès la resposta que hem obtingut a la demanda de possibles activitats per fer i ja tenim programades una classe Country a càrrec d’Angels Riba, una de Ioga a càrrec de Tania (http://www.dharana.cat/) i una de Kyusho a càrrec de Xavi Vila(http://www.xaviervila.net/) i que esperem que siguin tot un èxit.





OBJECTIU DE L’ESPAI COMÚ (A LLARG TERMINI)



En un principi s’ha pensat que l’espai destinat per l’associació, fos un espai obert dintre d’una gran franja d’horaris per que tothom tingui l’oportunitat de fer-lo servir.



Per motius culturals o de temps hem anat perdent, costums, hàbits, coneixements, que es transmetien de pares a fills, inclús d’avis a nets.



Les nostres avies aprenien costura, cuina i trucs domèstics de les nostres besàvies, inclús les nostres mares han aprés de les nostres avies.



Ens trobem avui dia amb moltes situacions en las que tenir aquest tipus de coneixements ens aniria bé.



Son coses que abans per necessitats, casi be tothom, sabia fer, petits coneixements que es passaven de pares a fills.



Y nosaltres?. I els nostres fills? Perquè hem deixat que aquesta forma de viure actual, que ens fa anar tan de presa ens faci perdre les nostres costums.



Potser hem adquirit un conjunt de rols i els hem distribuït segons el sexe, fins i tot hem derivat algunes d’aquestes feines fora de casa.



Es hora de fer un canvi, com a mínim es hora de donar l’ oportunitat de canviar al qui ho decideixi, i que millor que “RENOVA’T DONA” per fer-ho.



En aquest espai, totes les dones que vulguin participar podran proposar que saben fer o quina qualitat té (saber cosir, coneixements de fuster, cuina, pintura, mitja, dansa, etc) i per l’altra banda tindrem les que vulguin o tinguin la necessitat d’aprendre.



Es buscaran inquietuds comuns i facilitarem d’intercanvi de coneixements.











Hi ha col·lectius amb mes problemes que altres per poder aconseguir l’adquisició d’ aquests coneixements perquè son els responsables de cuidar dels seus fills i no disposen de temps per poder aprendre. Es per aquesta raó que seria interessant buscar un espai on tenir l’oportunitat d’aprendre sense renunciar a l’ atenció dels més menuts.



Sempre deixant molt clares unes normes de convivència i de comportament, podríem destinar al projecte “RENOVA’T DONA”, un espai pels mes menuts (i no tant), on ells també puguin començar a aprendre coses o a profunditzar aspectes que ja coneixen. Es podrien donar explicacions senzilles i fer petits experiments que facilitin l’aprenentatge de matèries que seran d’utilitat a la seva vida.







Es podrien fomentar la lectura amb sessions de conta contes ( com les que es fan a la biblioteca) realitzades per voluntaris (mares o pares, avis o avies, fins i tot gent jove motivada).



Podrien fer-se classes de dibuix i després fer petites exposicions en espais públics del poble, com poden ser, el CAP, l’ Ajuntament, els passadissos del centre Cívic (potser en un futur tindrem un Dalí o un Picasso al poble del qual sentir-nos orgullosos).







Amb l’arribada de festes com el Carnestoltes es podrien fer tallers de disfresses i aconseguir una festa sonada com a Sitges o Cercs.



Podem aprendre d’experiències de persones que vulguin participar donant xerrades o conferencies.



Busquem professionals que vulguin fer petits seminaris, tallers o classes de temes d’actualitat (alimentació, sexualitat, moda,balls, anglès, etc.).



Organitzarem sortides a programes de TV o a medis de comunicació com a diaris o ràdios.



Als tallers de manualitats i costura podríem fer coses pràctiques pel poble com podia ser la confecció de nous vestits pels cap grossos o la renovació del vestuari de les persones que fan la cavalcada de Reis.







Aquestes son algunes de les propostes, de les milers que es poden portar a terme. Si aconseguim l’ implicació de moltes més dones del poble, el projecte es pot tirar endavant amb les idees de totes elles.







ORGANITZACIÓ.



Tot el projecte podria estar dirigit per una persona amb el suport de alguns professionals.







ÀREA DE FORMACIÓ.



Podem fer dos diferenciacions:



Cursos sol·licitats a entitats com ENDE o el Institut de la dona.
Cursos o seminaris aconseguit amb la col·laboració de professionals. (Complicat, però no impossible).
Petits mini - cursets realitzats per gent del poble, qualsevol que tingui una habilitat que sigui d’interès per un col·lectiu, es pot intentar de fer petites explicacions amb pràctiques (per exemple qui sàpiga fer de puntaire o fer ceràmica o fins i tot trucs de màgia).
Es molt important fer una bústia de suggeriments, inquietuds o coses que es volen aprendre i que necessitem conèixer per estar al dia en les inquietuds de les dones.







DESPESES.



Amb unes despeses de manteniment molt petites es dur a terme un projecte de gran envergadura i amb una importància social sense precedents.



Només amb el suport per part de l’Ajuntament amb la cessió d’un espai públic per poder instal·lar el projecte RENOVA’T DONA, ja tindríem més de la meitat del tema despeses solucionat.



Altes despeses que poden sortir durant execució del projecte poden ser:



Despeses de desplaçaments (si fem sortides, es subvencionaran amb petites quotes dels participants).
espeses de materials per la realització d’activitats plàstiques. Moltes activitats poden fer-se amb materials reciclats i d’altres, amb planificació es pot demanar la col·laboració de qui vulgui participar (portant material de casa, o recollint un import per activitat extra).
Despeses de llum, aigua.
Despeses de formació. (Si es fa algun curs molt específic).
Algunes d’aquestes despeses seran finançades com s’explica al següent apartat.



FINANÇAMENT.



Hi han diverses possibilitats:







Finançament pel material informàtic i noves tecnologies demanant directament a la Generalitat a través de subvencions.
Finançament per temes relacionats amb igualtat de gènere sol·licitats al Departament de la Dona o fer us de les subvencions per les TIC.
Finançament de obres socials de caixes d’estalvis i bancs.
Finançament públic a través de les subvencions que pugui donar l’Ajuntament per associacions sense ànims de lucre.
Aportacions dels socis.
Venda de objectes, manualitats o treballs realitzats.









OBJECTIU FINAL







Consolidar la creació d’un espai cultural autònom i participatiu per les dones del poble.







RENOVA’T DONA vol néixer de la voluntat de algunes dones de Sant Fruitós de Bages, com una associació per a la promoció, millora i defensa del medi de vida, tant econòmic com social i cultural de les dones i famílies. Al mateix temps vol reivindica el protagonisme de la dona en el desenvolupament del poble i propiciant la seva formació a través de diverses iniciatives.





Per tirar endavant el nostre projecte hem buscat suport en altres associacions com poden ser:







- ASSOCIACIO DE DONES DE ODENA. (Anna Mª Duran Flores, presidenta)



- AFAMMER. L’associació de Famílies i Dons del Medi Rural. Associació de dones que treballa per la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, especialment al medi rural (Teresa Capilla i Pujol, delegada Catalunya).







ALGUNS EXEMPLES QUE JA FUNCIONEN.







http://www.afammergalicia.es/





3 comentarios:

  1. Esta muy bien, cada uno en sus temas.Pero es muy orientativo y animoso.Y te animo a proseguir en la senda de dar luz y ayudar en organizar eventos para las mujeres.

    ResponderEliminar
  2. Muchas gracias. Espero que nuestros caminos se crucen continuamente.

    ResponderEliminar
  3. Yo estoy contigo Sonia,no nos rendiremos...besos guapa de tu cuñaaaaaa

    ResponderEliminar